Vores 3 Centre – Kroppen, Følelserne og intellektet.

Da jeg i sin tid opkaldte mit firma BEI, var det med udgangspunkt i en på det tidspunkt, ny opmærksomhed jeg havde fået på kroppens 3 centre (Body (B) Emotion (E) Intellect (I)) og den erkendelse at vi som mennesker fungerer i forskellige systemer, der mere sjældent end ofte taler samme sprog.

I en gammel vedisk tekst beskrives centrene som en hestevogn.Kusken er intellektet, hestene er følelserne og kroppen er vognen.Her er det samarbejdet mellem de 3, der giver plads til at gæsten – vores sjæl – kan stige ombord og bestemme hvor turen går hen.I den historie jeg fik fortalt fortælles det også hvordan kusken (intellektet) holder mest af at sidde og drikke sig fuld i baren med de andre kuske og fortælle hvor fantastisk han er og hvor mange steder han har tænkt sig at besøge.I mellemtiden er hestene stukket af og vognen er ved at falde sammen i en fugtig lade. – Ikke just en flatterende beskrivelse, men måske tættere på sandheden end vi bryder os om og ikke mindst en stor opfordring til at begynde at se på sit liv med ærlige øjne.

Hovedet (intellektet) der har til opgave at monitorere og igangsætte aktioner for at få følelserne og kroppen i trivsel, har i vores kultur fået så meget plads og fokus at vi er begyndt at tro at vi er vores tanker. Det giver en uheldig stor magt til det center.Problemet er at tanker ikke betaler prisen på det hjernespind de finder på når de keder sig – det gør kroppen og følelserne til gengæld.Et hoved ude af kontrol skaber let angst og depressive tilstande, stress og uro.
Er vi på den anden side helt i følelsernes vold kan vi finde på at opsøge følelsessus af enhver art. Det konstante drama giver følelserne en fornemmelse af frihed og bevægelse, men hvis de kun er koblet på tanker og ikke har krop har de ikke anker i virkeligheden og bliver en energislugende storm i et glas vand, der trækker opmærksomheden væk fra det, der faktisk er vores liv.Et følelsesliv i balance, vil passioneret trække os mod de mål vi har sat os og fungerer som et fint indstillet termometer, der altid ved hvad der sker i vores omgivelser ved at sende os livsvigtig feedback.

Kroppen er nederst i hierarkiet og betaler derfor altid prisen for manglende harmoni i de øvrige centre. Det betyder også at kroppen er vores mest ærlige og konstante ressource i vores liv når vi forsøger at finde ud af hvad der egentligt er sandt når hovedet fortæller historier og følelserne er høje på det sidste sus.Kroppen forsøger altid at hjælpe os til at finde tilbage til os selv.

Derfor er det bedste råd jeg har til stort set alt også: “Træk vejret (ro på), mærk din krop (bliv konkret) og kom tilstede i nuet (husk hvem du er, husk din sjæl).
En lille opvågnen til et nærvær vi desværre alt for ofte lader passere uden at gribe det.